Doplněk stravy

Ztráta libida u mužů: odpovědi na 4 nejčastější otázky

Nízké libido může být celoživotním problémem, který se objeví jako reakce na traumatické sexuální zážitky z dětství nebo naučené potlačování sexuálních myšlenek. Nejčastěji se však projeví po letech normální sexuální touhy. V tom případě si změna a ztráta libida u mužů zaslouží zvláštní pozornost.

Ztráta libida u mužů: odpovědi na 4 nejčastější otázky

Příčinou ztráty libida u mužů jsou často psychologické faktory, jako jsou deprese, úzkost a problémy ve vztazích. Na vině mohou být také chronická onemocnění, nedostatek spánku, užívání léků snižujících hladinu testosteronu v krvi nebo návykové látky. 

Kdy už se jedná o nízké libido?

Libido je celková sexuální touha nebo touha po sexuální aktivitě, která zahrnuje sex s partnerem i masturbaci. Libido je komplexní a je ovlivněno biologickými, psychologickými a sociálními faktory. U jednotlivých mužů se přirozeně liší, a navíc se může měnit v průběhu života. 

O nízkém libidu mluvíme, pokud dojde ke snížení frekvence nebo intenzity sexuální touhy, která je u daného muže obvyklá. Změna přitom může být dočasná, například z důvodu stresu, nebo dlouhodobá.

Neexistuje žádná správná nebo špatná úroveň libida. Někteří lidé mají sex nebo chuť na sex každý den, zatímco jiní jednou za měsíc, nebo dokonce několikrát do roka. „Správná“ nebo „normální“ míra libida prostě neexistuje, vše závisí na preferencích a životních okolnostech. 

Jaké jsou příznaky ztráty libida u mužů? 

Nízké libido nelze charakterizovat pomocí četnosti sexuální aktivity. Klíčová je její změna. Mezi příznaky nízkého libida a jeho ztráty patří:

  • Nezájem nebo pokles zájmu o jakýkoli druh sexu včetně masturbace.
  • Snížení sexuálních fantazií nebo myšlenek na sex.
  • Pocit nespokojenosti kvůli nízké touze po sexuální aktivitě. 

Na koho se mohu se ztrátou libida obrátit?

Pokud se u vás pravděpodobně jedná o psychické příčiny včetně přepracování, deprese, stresu nebo negativní sexuální zkušenosti, můžete navštívit psychologa nebo sexuálního terapeuta. 

Z biologického hlediska regulují libido pohlavní hormony (testosteron a estrogen) a neurotransmitery (například dopamin a oxytocin). 

Pokud je pravděpodobnou příčinou fyzická stránka, je vhodné konzultovat tuto otázku s urologem nebo endokrinologem. Ti mohou odhalit spojitost s léky, chronickým onemocněním nebo nízkou hladinou testosteronu. Poradit může i praktický lékař.

Co mohu udělat sám?

V případě, že ztráta libida snižuje kvalitu života mužů a znamená (jednostrannou nebo oboustrannou) nespokojenost v partnerském životě, může pomoci změna životního stylu.

  1. Pokuste se dostat pod kontrolu stres. Techniky zvládání stresu mohou zmírnit příznaky vyvolané stresem včetně nízkého libida. Zvládání stresu může zahrnovat psaní deníku, cvičení nebo meditaci. Pomoci může i psychoterapie.
  2. Zjistěte víc. Sebevzdělávání o sexu, sexuálním chování a sexuálních reakcích vám může pomoci překonat obavy ze sexuálních funkcí. Poradit mohou i kvalifikovaní psychologové a lékaři specializující se na pomoc lidem řešícím komplikace související se sexuálním životem.
  3. Buďte týmový hráč. Nízké libido může významně ovlivnit partnerský život. Otevřený rozhovor o potřebách může pomoci překonat překážky, případně jsou k dispozici služby párového terapeuta.
  4. Přestaňte kouřit a užívat návykové látky. Jak se říká: „Ve zdravém těle, zdravý duch.“ Kouření a návykové látky mohou mít negativní vliv na libido.
  5. Vyzkoušejte sílu přírody. Sexualitu můžete podpořit také pomocí bylin, například řeřichou peruánskou (macou). K udržení normální sexuální funkce přispívá také ženšen (všehoj ženšenový) a dobré sexuální vztahy pomáhá udržovat damiana (pantala rozkladitá). Společně ve formě 3v1 je najdete například v doplňku stravy ProMan PLUS.
  6. Nebojte se experimentovat. Nezapomeňte, že v sexu jde o víc než jen o pohlavní styk. Pokud váš zájem o sex poklesl, může pomoci vyzkoušení některých smyslnějších metod.


ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se