Dozvíte se:
- jaké má hořčík účinky a jak je to s jeho vstřebáváním
- s jakými vitamíny si rozumí
- které potraviny společně s hořčíkem nekonzumovat
- proč hraje u vstřebávání hořčíku roli mikrobiom
Hořčík nakopne tělo i mysl
Většina z nás zná hořčík jako prostředek na svaly, a je to skutečně pravda. Tím, že přispívá k nervové činnosti a syntéze bílkovin se podílí také na správné funkci svalové soustavy, a vlastně i celého pohybového aparátu. Hořčík je ale skvělý proti únavě a vyčerpání, a protože ho v běžných potravinách není moc, vyplatí se doplňovat formou doplňků stravy. Velká zásobárna hořčíku je v kostech a zubech.
Nejdůležitější část vstřebávání hořčíku trvá jen pár hodin
Už hodinu po tom, co spolkneme doplněk stravy s hořčíkem, nebo sníme potraviny bohaté na hořčík, se tento prvek začne uvolňovat do našeho organismu. Tento proces trvá 2-8 hodin, a ačkoli i potom máme ještě z hořčíku nějaký užitek, jde o zanedbatelné množství. Smysl proto dává poctivé doplňování hořčíku v rozumné míře každý den – pokud si dopřejete jednou za čas koňskou dávku, vaše tělo z ní stejně využije jen omezené množství.
Vstřebávání hořčíku závisí na vitamínu D
Oba dva se doplňují a jeden bez druhého nemohou existovat. Při nedostatku hořčíku naše tělo nedokáže správně vytvářet vitamín D3, což ovlivňuje celý organismus, a podobně to funguje i naopak. Dalšími přáteli hořčíku jsou zinek a vitamín B6. I tahle dvojka se s hořčíkem skvěle doplňuje.
S čím naopak není dobré hořčík kombinovat, je vápník v potravinách
V doplňcích stravy tento problém nevzniká, pokud jde ale o potraviny bohaté na vápník, mějte se na pozoru. Vápník získaný ze stravy může v tenkém střevě omezovat vstřebávání hořčíku, proto pokud užíváte doplňky stravy s hořčíkem, nedávejte si je hned po konzumaci mléčných výrobků.
Klíčem je i zdravá střevní mikroflóra
Vstřebávání hořčíku probíhá v tenkém střevě, a to je i domovem pro 3 kg přátelských bakterií, které nám pomáhají trávit potravu a zlepšují zažívání. Společnosti těchto mikroorganismů se říká také mikrobiom, a měli bychom si ho hýčkat. Je potvrzeno, že mikrobiom hraje obrovskou roli v naší imunitě, a že souvisí i s duševním zdravím.
Aby se jakékoli živiny mohly v tenkém střevě správě vstřebat, potřebují k tomu příznivé podmínky. Pokud je mikrobiom narušen, samozřejmě není ideální ani vstřebávání hořčíku a dalších minerálů a vitamínů.
Co dělat pro zdravý mikrobiom?
Jezte spoustu fermentovaných potravin. Zakysané mléčné výrobky, kysané zelí a další zeleninu, nebo pijte kvašené nápoje, třeba kombuchu nebo kefír. Důležitá je i potrava pro samotné mikroorganismy, a tou je hlavně vláknina.
Zdroj:
https://www.nzip.cz/clanek/1148-horcik
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: