Doplněk stravy

Selen v potravě: tyto ořechy ho obsahují nejvíc a vyplatí se jíst je každý den!

Pro muže je obzvlášť důležitý pro zrání a kvalitu spermií, pro všechny pak kvůli podpoře imunity. Víte, kde se vyskytuje selen v potravě? Prozradíme, že pro dosažení jeho denní dávky stačí sníst jeden jediný oříšek. Který to je?

Selen v potravě: tyto ořechy ho obsahují nejvíc a vyplatí se jíst je každý den!

Na co je selen a škodí jeho nadbytek?

Selen je prvek, který je bez pochyb pro zdraví důležitý. Podílí se na podpoře obranyschopnosti, podle všeho funguje jako antioxidant a také ho potřebujeme pro správnou funkci štítné žlázy. U mužů hraje roli v dozrávání spermií. Selen se tedy nedá ničím nahradit.

Jeho specifikum je v tom, že ho nemůžeme užívat, jak se nám zlíbí. Na rozdíl od jiných prvků či živin se jím lze předávkovat a jeho dlouhodobý nadbytek škodí. Určitě si rozmyslete jeho správné množství, pokud se ho rozhodnete užívat pravidelně. Jeho nedostatek nebývá běžný, souvisí ale s jednou zajímavou věcí:

Obsah selenu v potravě závisí na tom, kolik je ho v půdě. Odtud přechází do plodin, které považujeme za zdroj selenu. Proto v některých oblastech lidé mají selenu méně než jinde. 

Doporučená denní dávka selenu pro dospělého je 55-200 mikrogramů. Závisí to na váze a tělesné konstituci, ale i na životním stylu a potřebách jedince. Roli hraje i to, zda jste kuřáci.

Co jíst, když chcete doplnit selen?

Selen v potravě nalezneme v rostlinných i živočišných zdrojích. Klademe důraz na pestrost a proto si dopřejte co nejvíc zdrojů selenu (ale i dalších živin). 

Rostlinné zdroje selenu:

  • Ořechy a semínka.
  • Luštěniny, česnek, avokádo.
  • Celozrnné obiloviny.

Živočišné zdroje selenu:

  • Ryby a mořské plody.
  • Vnitřnosti a jiná masa.
  • Mléčné produkty.

Ze všech potravin bohatých na selen tu vypíchneme jednu – para ořechy. U nás nejsou až tak známé, ačkoli je seženete skoro v každém obchodě. Para ořechy jsou bohaté i na rostlinné tuky a bílkoviny a patří mezi největší ořechy vůbec. Lidé je konzumují hlavně proto, že jsou plné selenu. Podle toho, kolik vážíte, by mělo stačit denně jíst jeden nebo dva para ořechy. Nezapomeňte – vysoké dávky selenu nejsou bezpečné, proto se nevyplatí sníst misku para ořechů na posezení. 


ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se