Doplněk stravy

Pyridoxin - v čem nám prospívá a jak se projevuje nedostatek vitamínu B6?

Tento zástupce skupiny vitamínů B je důležitý především pro nervový systém. V čem ho najít, s čím ho doplňovat a jak se pozná případný nedostatek vitamínu B6?

Pyridoxin - v čem nám prospívá a jak se projevuje nedostatek vitamínu B6?

Známe hned několik typů vitamínu B. Protože je každý z nich celkem specifický, zaměřujeme se na každý zvlášť. Nicméně v případě potřeby se doplňuje spíše celá skupina Béček. Určitě už jste slyšeli o B-komplexu. Nedostatek vitamínu B6 je vzácný, a proto i v takovém případě doporučujeme užívat celý B-komplex.

Na co je dobrý vitamín B6?

Vitamín B6, neboli pyridoxin, je ve vodě rozpustný vitamín. Je součástí mnoha procesů v našem organismu. Napomáhá správné funkci nervové soustavy a je výborný pro snížení míry únavy a vyčerpání.

Vitamín B6 je chytré doplňovat s hořčíkem. Navzájem se totiž podporují v účincích. Tato kombinace je nejlepší na svaly, nervovou soustavy i duševní kondici.

Díky pyridoxinu se hořčík efektivněji vstřebá, navíc sám o sobě podporuje činnost svalů, navozuje kvalitnější spánek a pro sportovce nebo lidi s namáhavou prací je to opravdový pomocník. Dále se vitamín B6 podílí na metabolismu aminokyselin a tvorbě hemoglobinu.

V čem je pyridoxin?

Naštěstí ho najdeme v mnoha potravinách. Abychom měli jeho optimální příjem, je důležité jíst opravdu pestře. V některých potravinách ho je více, než jinde: spolehlivý zdroj vitamínu B6 je maso, dále ryby, vnitřnosti, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy a sója. Dopřát si ho můžete i v rámci doplňků stravy, kde je fajn kombinovat ho i s ostatními Béčky a zmíněným hořčíkem.

Vitamín B6 je rozpustný ve vodě a obecně platí, že tyto druhy vitamínů není složité získat, ale je obtížné je v těle udržet. Organismus využije jen část a to co zrovna nespotřebuje, vylučuje. Dlouhodobé zásoby vitamínu B v těle nemáme. Proto je důležité pamatovat na pravidelný příjem rozumného množství.

Nedostatek vitamínu B6 je problémem spíše konkrétních skupin lidí. Může se týkat těch, kteří dlouhodobě užívají léky, nebo třeba těhotných žen, protože v tomto období má organismus zvýšené nároky a spotřebu živin. Projeví se změnami na kůži nebo drobnými neurologickými potížemi.

Na vstřebávání vitamínu B6 může mít negativní vliv i nadměrná konzumace bílkovin. Je ale náročné odhalit důvody doma a proto se v případě podezření obraťte na odborníka. 



ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se