Podpora krvetvorby a vývoje nervové soustavy
Vitamín B12 je v tomto směru hodně důležitý již od dětství. Podílí se na tvorbě červených krvinek a bez něj nedokážou dobře plnit svou funkci. Kromě toho jde o klíčovou živinu pro podporu nervové soustavy. Jiná látka ho navíc nemůže nahradit.
Problém s vitamínem B12 mají často vegani a vegetariáni. Jelikož má vitamín B12 zdroje především živočišného původu, není pro ně prakticky možné jej získat ze stravy. Lidé preferující rostlinné potraviny by měli vážně uvažovat o doplňování vitamínu B12 formou doplňků stravy.
Maso a vnitřnosti – proč má vitamín B12 zdroj právě v nich?
Zmiňme nejprve to, jaké má vitamín B12 zdroje v rostlinné říši. Našli bychom ho v chlorelle a spirulině. Bohužel to jsou potraviny, které se konzumují zřídka kdy. A pokud ano, platí, že vitamín B12 z rostlinných zdrojů má v lidském těle omezenou vstřebatelnost.
Zaměřme se především na živočišné zdroje vitamínu B12: maso, vnitřnosti a vajíčka. Všimněte si té souvislosti: vitamín B12, který se podílí na krvetvorbě, najdeme hlavně v bohatě prokrvených částech masa. Těmi jsou – játra, ledviny či srdíčko. Menší množství je pak v červeném mase obecně (hovězí, vepřové, zvěřina), a nesrovnatelně méně v bílém mase.
V čem je vitamín B12 důležitý pro muže?
Tyto účinky jsou u vitamínu B12 potvrzené zdravotními úřady:
- přispívá k normální činnosti nervové soustavy
- přispívá k udržení normální psychické činnosti
- podílí se na tvorbě červených krvinek
- Přispívá k normální funkci imunitního systému
- napomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání
Vitamín B12 muži jednoduše potřebují pro svůj aktivní život, aby měli duševní i fyzickou sílu. K zachování zdraví je důležité celé spektrum vitamínů a minerálů, mezi které vitamín B12 rozhodně patří. Vzhledem k tomu, jaké má vitamín B12 zdroje, pro pány nemusí být složité ho pravidelně doplňovat.
Vnitřnosti i netučné maso jsou výživově nesmírně hodnotné. Kromě vitamínu B12 mají vysoký obsah bílkovin, což je živina nezbytná pro růst svalové hmoty. Nezabijte ale dobrou surovinu špatnou přípravou! Maso a vnitřnosti připravujte šetrně a nepoužívejte moc tuku.
Zdroj:
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: