Doplněk stravy

Co je žerucha? Znáte ji, aniž si to uvědomujete

Myslíte si, že nevíte, co je žerucha? Vyvedeme vás z omylu. Ve skutečnosti se jedná o dobře známou rostlinku, která se přidává do salátů nebo slouží k ozdobě jídel. Jen je třeba znát její botanický název. Pojmenování „žerucha“ totiž pravděpodobně vzniklo kvůli snadnější výslovnosti zkomolením a přeházením hlásek v původním označení.

Co je žerucha? Znáte ji, aniž si to uvědomujete

Žerucha je jiný výraz pro řeřichu setou. Velmi rychle rostoucí rostlinu s malými lístky, která v přírodě dorůstá až 40 cm. Při domácím pěstování se ale většinou sklízí už při 6 až 8 centimetrech – protože, kdo by vydržel čekat. 

Co je žerucha poznáte nejlépe na talíři

Žerucha je velmi univerzální rostlina, kterou možná využíváte k přípravě jídel, aniž byste to věděli. Má pikantní, pepřovou chuť. Proto je skvělá pro oživení salátů. Hodí se ale také do sendvičů, pomazánek, zeleninových polévek a k dekoraci hotových jídel. 

Na pěstování není žerucha nijak náročná – během dvou dnů naklíčí v jakékoli půdě i na vlhčené vatě či ubrousku. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy. Už za dva týdny se můžete těšit na první lístečky. 

V jídelníčku by neměla chybět ani kvůli svým nutričním hodnotám.

Žerucha je totiž bohatá na vitamíny a minerální látky – jedná se zejména o vitamíny A, C a K, dále vápník a hořčík. Zdraví prospěšná je také díky vysokému obsahu vlákniny. Ta hraje důležitou roli při trávení a přispívá k normální činnosti střev.

Recept pro zahřátí

Vyzkoušejte jednoduchý recept na žeruchovou polévku. Přibližně 5 minut restujte na oleji nakrájený pórek. Poté ho zalijte vodou a poduste. Přidejte brambory a zeleninový vývar. Po změknutí brambor přilijte mléko a nasekané lístky žeruchy. Vše ještě za tepla rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Ozdobit můžete dalšími žeruchovými lístky.

Maca: Není řeřicha jako řeřicha

Žerucha patří do stejného rodu rostlin jako řeřicha peruánská (rod Lepidium). Ta je u nás známá spíše pod jménem maca. V Jižní Americe se pěstuje pro své nevelké bulvy, které se používají jak v kuchyni, tak pro své pozitivní účinky na zdraví. Řeřicha peruánská mimo jiné podporuje sexualitu, plodnost a vitalitu. Ceněna je také pro svůj vliv na psychiku, fyzickou zdatnost a schopnost zvýšit odolnost proti stresu. Za poslední ze jmenovaných vděčí vysokému obsahu adaptogenů. U nás je k dispozici mimo jiné ve formě doplňků stravy, v nichž bývá její pozitivní vliv na sexualitu a vitalitu často podpořen dalšími relevantními přírodními látkami.


Zdroj:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170068/nutrients

ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se