Žerucha je jiný výraz pro řeřichu setou. Velmi rychle rostoucí rostlinu s malými lístky, která v přírodě dorůstá až 40 cm. Při domácím pěstování se ale většinou sklízí už při 6 až 8 centimetrech – protože, kdo by vydržel čekat.
Co je žerucha poznáte nejlépe na talíři
Žerucha je velmi univerzální rostlina, kterou možná využíváte k přípravě jídel, aniž byste to věděli. Má pikantní, pepřovou chuť. Proto je skvělá pro oživení salátů. Hodí se ale také do sendvičů, pomazánek, zeleninových polévek a k dekoraci hotových jídel.
Na pěstování není žerucha nijak náročná – během dvou dnů naklíčí v jakékoli půdě i na vlhčené vatě či ubrousku. Jediné, co potřebuje, je dostatek vláhy. Už za dva týdny se můžete těšit na první lístečky.
V jídelníčku by neměla chybět ani kvůli svým nutričním hodnotám.
Žerucha je totiž bohatá na vitamíny a minerální látky – jedná se zejména o vitamíny A, C a K, dále vápník a hořčík. Zdraví prospěšná je také díky vysokému obsahu vlákniny. Ta hraje důležitou roli při trávení a přispívá k normální činnosti střev.
Recept pro zahřátí
Vyzkoušejte jednoduchý recept na žeruchovou polévku. Přibližně 5 minut restujte na oleji nakrájený pórek. Poté ho zalijte vodou a poduste. Přidejte brambory a zeleninový vývar. Po změknutí brambor přilijte mléko a nasekané lístky žeruchy. Vše ještě za tepla rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Ozdobit můžete dalšími žeruchovými lístky.
Maca: Není řeřicha jako řeřicha
Žerucha patří do stejného rodu rostlin jako řeřicha peruánská (rod Lepidium). Ta je u nás známá spíše pod jménem maca. V Jižní Americe se pěstuje pro své nevelké bulvy, které se používají jak v kuchyni, tak pro své pozitivní účinky na zdraví. Řeřicha peruánská mimo jiné podporuje sexualitu, plodnost a vitalitu. Ceněna je také pro svůj vliv na psychiku, fyzickou zdatnost a schopnost zvýšit odolnost proti stresu. Za poslední ze jmenovaných vděčí vysokému obsahu adaptogenů. U nás je k dispozici mimo jiné ve formě doplňků stravy, v nichž bývá její pozitivní vliv na sexualitu a vitalitu často podpořen dalšími relevantními přírodními látkami.
Zdroj:
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170068/nutrients
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: