Doplněk stravy

5 tipů, jak ovlivnit hodnoty testosteronu u mužů

Skutečnost, že se hladina pohlavních hormonů (nejen) u mužů s věkem snižuje, je všeobecně známá. U mužů sice není hormonální změna tak zjevná a rychlá jako u žen, to ale neznamená, že by se měla přehlížet. Naopak. Hodnoty testosteronu u mužů po padesátce prudce klesají a u mnoha z nich vede tato změna k řadě obtěžujících příznaků.

5 tipů, jak ovlivnit hodnoty testosteronu u mužů

Hladina testosteronu závisí u mužů na věku. Věděli jste ale, že vrcholu dosahuje mezi 20. a 30. rokem a pak už začíná klesat? Zatímco nejprve je tento pokles pomalý, po padesátce se zpravidla prudce zrychluje. 

Hladina testosteronu u mužů neklesá jen v průběhu let, ale i během jediného dne. Obecně přitom platí, že nejvyšší je ráno a v dopoledních hodinách.  

Jak poznat, že jsou hodnoty testosteronu u mužů nižší

Zatímco některých příznaků nedostatku testosteronu si muži a jejich okolí všímají, jiné zůstávají přehlížené. Muži i jejich nejbližší nad nimi mávnou rukou s tím, že za ně mohou stárnutí nebo pracovní přetížení. Mezi časté známky nedostatku testosteronu patří například

  • snížené libido;
  • únava;
  • snížená výkonnost;
  • úbytek svalové hmoty;
  • vyšší sklon k obezitě (ukládání tuku v oblasti břicha).

Výjimkou nejsou ani podrážděnost, nervozita, deprese, nespavost nebo horší soustředění. Muži tak mohou být citlivější, náladovější a vztahovačnější. Tyto projevy s nedostatkem testosteronu spojuje už málokdo. 

Nedostatek testosteronu má i svoje skrytá zdravotní rizika, proto je vhodné při příznacích nedostatku testosteronu včas navštívit praktického lékaře, nebo urologa. 

5 věcí, které můžete ve svém životě změnit

Kromě neovlivnitelných příčin v podobě věku, pohlaví a denní doby existují i další faktory, které změnit můžete.

  1. Hmotnost v normě – větší počet kil navíc zvyšuje riziko nízké hladiny testosteronu. A zároveň platí, že muži s nižší hladinou testosteronu jsou náchylnější k ukládání tuku v oblasti břicha. 
  2. Příliš mnoho alkoholu – alkohol, stejně jako drogy nebo nadužívání léků, může dočasně snižovat hladinu testosteronu. 
  3. Tělesná aktivita přes míru – jak se říká: „Čeho je moc, toho je příliš.“ Ani každodenní posilování tak není pro hladinu testosteronu nejlepší.
  4. Stres – dlouhodobý stres a přepracování mohou patřit k důvodům, proč se s nedostatkem testosteronu začínáme setkávat stále častěji i u mladších mužů. Testosteron se totiž nejvíce tvoří ve fázi hlubšího spánku v noci, případně v brzkých ranních hodinách. U pracovně přetížených mužů ale může být tato fáze spánku narušena. 
  5. Na hladinu testosteronu mohou mít vliv i celkový nezdravý životní styl. 

Testování: jaké mají být hodnoty testosteronu u mužů?

Rozhodli jste se pro otestování hladiny testosteronu? Potom vás čeká odběr krve a krátké čekání na výsledky. Za normální rozmezí hodnot testosteronu u mužů se považuje 10 až 40 nmol/l. Vzhledem k rozdílným analytickým systémům se však mohou naměřené hodnoty, a tím i jejich rozmezí pro jednotlivé laboratoře, mírně lišit. 

Je dobré vědět…

… v laboratořích běžně stanovují hladinu celkového testosteronu. Na aktivitu mužských pohlavních orgánů ale ukáže testosteron volný. Jeho hodnota se vypočítává z koncentrace celkového testosteronu a z globulinu vázajícího pohlavní hormony (SHBG). 


Zdroje: 

https://www.nzip.cz/clanek/396-nedostatek-testosteronu-u-muzu

https://www.eshop-synlab.cz/tipy-pro-vase-zdravi/proc-testovat-testosteron/

https://www.nzip.cz/clanek/397-nedostatek-testosteronu-ve-stari


ProMan PLUS balení

ProMan PLUS

Přirozená podpora testosteronu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se